De innerlijke adem

“Ik laat mijn adem komen, ik laat hem gaan en ik wacht tot hij vanzelf weer komt”.

Ilse Middendorf

 

Ademhaling komt meer in de belangstelling. Methoden richten zich vaak op ontspanning, stressvermindering of verbetering van het immuunsysteem.
Adem is voor mij veel meer dan een middel om fysiek en psychisch gezond te worden.
Het is een onderzoeksterrein. Hoe je ademhaalt is daar slechts een aspect van.
“Je kun je adem maar het beste met rust laten, die gaat toch zijn eigen, natuurlijke weg”.
Dat hoor ik vaak als ik vertel over mijn beroep als ademdocent. Anderen denken dat je kunt leren om ‘beter’ adem te halen, als je ademhalingsklachten hebt. In beide gedachten zit een kern van waarheid. Toch kijk ik er een beetje anders tegen aan.

 

Ademen met je hele lijf...
...een andere kijk op ademhalen

Wat je hebt meegemaakt, fysiek en psychisch, is terug te vinden in hoe je adem ‘haalt’. Je adem is uniek, net zo eigen als de kleur van je ogen of de lengte van je tenen. Omdat ademen zo persoonlijk is bied ik geen ‘ademtechnieken’ aan, maar gaan we samen op onderzoek naar de eigenheid van jouw adem en krijg je geleidelijk inzicht in de fysieke en psychische achtergronden van je klachten. Bij mij krijg je ‘ademles’, ik geef geen ademtherapie. Het fenomeen adem in al zijn verschijningsvormen staat centraal in de lessen. Jouw eigen vragen en situatie zijn steeds het vertrekpunt. Ik heb geen protocol, behandel- of leerplan klaarliggen, wel een schat aan kennis, en ervaring in het zoeken en vinden van creatieve antwoorden op individuele ademvragen. Gaandeweg krijg je meer lichaamsbewustzijn, je houding verbetert, je ontdekt hoe je jouw adem kan uitnodigen om je welbevinden, stemming, veerkracht en creativiteit te vergroten. Je positieve krachten worden aangesproken. Je oorspronkelijke klachten raken op de achtergrond.

 

 De didactische middelen in dit proces zijn ‘aandachtig bewegen’ en ‘behandeling’.

 

"Mijn lichaam is geest en ziel en de adem is zijn taal"
Ilse Middendorf

Geïnspireerd door ‘De ervaarbare adem’ van de Duitse Ilse Middendorf (1910 -2009) verdiep ik mij nu al meer dan 25 jaar in haar ademleer. Haar visie heeft mij vanaf het eerste moment geraakt. Met het lichaam als instrument onderzoekt de 'ervaarbare adem' de relatie tussen adem en beweging en maakt daarbij een onderscheid tussen het ademen via de longen en de zuurstofvoorziening via het bloed naar de cellen. Deze laatste fase wordt de inwendige, ook wel 'innerlijke adem' genoemd.

De inwendige adem is een onbewust proces, maar zijn werking kan beleefd worden, als wij de 'uitwendige adem', de adem via de longen, niet sturen door wilskracht of het denken, maar hem toelaten, samengevat in de woorden van Ilse Middendorf: “Ik laat mijn adem komen, ik laat hem gaan en ik wacht, tot hij vanzelf weer komt.“ Het concept ‘innerlijke adem’ komt van de Nederlander Cornelis Veening, de ademleraar van Ilse Middendorf. Lees meer over hen beiden bij de blogs.

 

 

Visie

Geïnspireerd door mijn leraren en leerlingen en steeds weer gevoed door literatuur op het terrein van o.a. somatisch en psychisch welzijn, anatomie, filosofie en natuurwetenschap, zijn de uitgangspunten in mijn lessen:

  • Adem verbindt. De scheiding tussen lichaam en geest, zoals die zo vaak gemaakt wordt, ervaar ik niet. De adem verbindt beiden en opent daarmee de weg naar de ziel, onze levensbron.
  • ‘Aandacht’ is een belangrijk ingrediënt, maar niet zozeer in de zin van ‘mindfull’. Gerichte aandacht op het eigen lichaam in beweging maakt het mogelijk om met de adem ‘in gesprek’ te gaan en zijn kwaliteiten te leren kennen.
  • In het verwoorden van de ervaringen met de innerlijke adem wordt vaak terug gegrepen naar de wijsheid van oude culturen, maar steeds meer blijken ademervaringen ook te duiden vanuit een wetenschappelijk begrippenkader.

 

Kennismaken?

Ben je op zoek naar meer gemak bij het ademen, meer ademruimte, meer beweeglijkheid, inzicht in het verband tussen je klachten en de adem? Of nieuwsgierig naar wat een onderzoek naar de adem je kan brengen. Verlang je naar fysieke en psychische vitaliteit, veerkracht, bezieling? Ontdek je mogelijkheden om prettiger te ademen en te leven.

Ervaar wat het met je doet als je je aan de adem toevertrouwt. Ik zal je met plezier, bezieling en deskundigheid daarin begeleiden.

Meld je aan voor een telefonische kenningsmaking via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.