Een andere kijk

“Adembeweging, – oerbeweging van leven, expressie van wat ik worden kan”.

Ilse Middendorf

 

Luisteren naar de adem, hem toelaten en bewust beleven, brengt je bij diepere lagen in jezelf. De adem spiegelt hoe wij het leven tegemoet treden en hij kan een maatje worden. Hij wijst dan de weg naar meer fysieke en psychische vitaliteit en draagt zo bij aan je innerlijke ontwikkeling. Verbinding met de adem geeft helderheid over wat belangrijk is in het leven en laat een levendigheid ervaren, die verloren leek te zijn.

 

In het onderzoek naar de mogelijkheden van je adem kan ik je begeleiden.

 

Ademen met je hele lijf...
...een andere kijk op ademhalen

Ademen is meer dan lucht binnenhalen

Geraakt, geboeid en geïnspireerd door het levenswerk van Ilse Middendorf en haar leermeester Cornelis Veening maak ik een onderscheid tussen de bewuste en de onbewuste adem, waarbij ik me er op richt de onbewuste adem levendiger te maken. Je kunt hem dan beter ervaren.

 

We krijgen toegang tot de onbewuste adem als we de adem niet inhouden, niet sturen, maar hem toelaten zoals hij zich in ons voordoet. Dat vraagt onbevangenheid en nieuwsgierigheid naar het onbekende. Er opent zich een deur naar ons innerlijk. Nieuwe uitzichten ontvouwen zich.

 

Aandacht richten, gewaarworden, ademen

De behandeling en oefeningen zijn een uitnodiging om je tot je lichaam te wenden, met toewijding en aandacht. Je beleeft zo steeds intenser het wonder van je lichaam en de essentiële, fijnzinnige rol van de adem daarin. Deze toegewijde aandacht voor je lijf maakt de adem vrij en beweeglijk. Dan kan hij optimaal doen waar hij oorspronkelijk voor bedoeld is: al onze cellen van zuurstof voorzien. Je ademritme ordent zich, de inadem, de uitadem en de adempauze stemmen zich onderling af, waardoor een betere lichaamsspanning (eutonie) kan ontstaan. Met als gevolg: meer veerkracht, meer vrede met jezelf, meer vitaliteit, draagkracht, goedmoedigheid, meer..., meer.......

 

“Waarom heb ik dit nooit op school geleerd”
hoor ik mijn cliënten vaak verzuchten.

 

Blog: Ademtaal. Hoe zit dat met de bewuste en de onbewuste adem?